Du kan ta ut hela eller delar av din premiepension från 63 års ålder. När du begär utbetalning kommer du att få bestämma om du vill att din premiepension ska vara placerad i fonder under utbetalningen eller om du vill att den ska vara placerad i traditionell förvaltning. Traditionell förvaltning innebär att förvaltaren bestämmer hur pengarna ska placeras och du får en garanti om att värdet inte sjunker under ett visst belopp. Samtidigt kan en placering i traditionell förvaltning innebära att avkastningen inte följer med i aktiemarknadens svängningar.
Efterlevandeskydd så att din familj kan ärva
När du ansöker om att ta ut din premiepension kan du välja till ett efterlevandeskydd till din premiepension. Detta gör du om du vill att det återstående värdet ska kunna ärvas av din familj om du går bort.
Efterlevandeskyddet gör att pensionsutbetalningarna sjunker något eftersom du i och med detta förlorar möjligheten att få ta del av så kallade arvsvinster. Om du vill ha efterlevandeskydd så behöver du teckna det första gången du ansöker om uttag av allmän pension.
Inkomstpension
Efterlevandeskydd eller inte?
Det är inte alltid att ett efterlevandeskydd behövs. Om du till exempel är ensamstående utan barn, lever med någon som har högre lön än du eller har vuxna barn som klarar sig själva ekonomiskt kan det vara onödigt med ett efterlevandeskydd.
Läs mer om efterlevandeskyddet, och olika varianter av det, i Pensionsmyndighetens Orange blogg:
Efterlevandeskyddet inom tjänstepensionen (pensionsmyndigheten.se)